Natura mai aproape de tine.

Manastirea Ramet, ”Gradina raiului din Apuseni”

  Manastirea Ramet este unul dintre cele mai vechi asezaminte calugaresti din Transilvania fiind ridicata in Muntii Trascaului, pe langa valea Geoagiului (dacica Germisara) intr-un loc numit „Valea Manastirii” S-a ridicat, folosindu-se o tehnica prin care s-a urmarit mereu pastrarea orizontalitatii. Pe conturul bisericii au fost montate aparate maister, care semnalau orice inclinare a edificiului. Lacasul de cult a fost ridicat manual, folosindu-se 24 de prese – 12 active si alte 12 pasive. Manastirea Ramet are un muzeu ce gazduieste o colectie de carte veche, icoane pe lemn si pe sticla, obiecte etnografice si de cult. Vizitatorii pot vedea aici piatra din Sfanta Golgota, adusa din Ierusalim, o piatra cu rugul Maicii Domnului de la Muntele Sinai si obiecte de imbracaminte specifice portului popular din zona.

Cetatea Aiudului

  Cetatea Aiudului este unul dintre putinele ansambluri medievale, pastrate aproape intact, in aceeasi forma pe care o vedeau si oamenii in Evul Mediu. Din toate directiile din care te apropii de zona centrala a Aiudului, privirea iti este atrasa de zidurile si turnurile care troneaza neclintite de circa 600 de ani in centrul orasului si care apara unul dintre vechile nuclee urbane din Transilvania (secolele XIV-XVII). Cunoscuta si ca „biserica fortificata”, cetatea este de fapt un complex arhitectonic, avand forma unui pentagon neregulat, care adaposteste zidul de incinta, turnuri de aparare, castelul Bethlen sau Palatul Princiar si edificii de cult – biserica reformata, biserica evanghelica, precum si casele parohiale ale celor doua biserici.

Cheile Rametului

  Partea cea mai spectaculoasa pentru turisti, a rezervatiei naturale Cheile Rametului, intinsa pe 150 de hectare, o constituie cheile insele – un „canion” stramt, greu de strabatut, pe alocuri primejdios, dar care ii rasplateste pe cei ce se incumeta sa-l strabata cu privelisti de o maretie unica si cu impresia unei calatorii de basm fantastic: printr-o trecatoare ingusta taiata in stanca, prin arcade de piatra si pe sub boltile intunecate ale arborilor, catre un „dincolo” inca nestiut. Poate o amintire puternica este cea a trudei, caci traseul este dificil si presupune eforturi mari: deplasarea cu ajutorul bridelor si al cablurilor de otel prinse in peretii de stanca, pe alocuri chiar al cablurilor suspendate, si trecerea prin apa, adancimea ei putand atinge 2 metri. Nu e un drum usor si, de aceea, se recomanda sa fie parcurs pe timp de vara.La iesire, se arata satul Cheia, de unde traseul turistic se desparte in doua, cele doua „ramuri” ducand spre Huda lui Papara si, respectiv, spre Intregalde.

Cetatea Coltesti

  Desi nu se mai pastreaza decat portiuni din zidurile de incinta si din cele doua turnuri ale fortificatiei, Cetatea Coltesti este extrem de pitoreasca fiind asezata pe o inaltime calcaroasa izolata si abrupta. Zidurile care se incapataneaza sa stea in picioare, ca o prelungire naturala a stancii de dedesubt, ii confera un aer misterios, cu iz puternic medieval. Ajuns in cetate, la o altitudine de 705 m, privelistea este una de zile mari. Spatii largi se deschid de jur imprejur, oferind o panorama completa asupra intregii zone de nord a Muntilor Trascau. Si in toata panorama asta, privirea nu are cum sa nu iti cada pe Coltii Trascaului cu varful Piatra Seciului (1192 metri) ce domina cu inaltimile sale cele doua sate de la poale, Rimetea si Coltesti. Daca te uiti atent imprejur, o sa remarci imediat o simetrie perfecta intre culmea din Coltii Trascaului si aliniamentul de inaltimi izolate, din care face parte si fundamentul cetatii, acestea din urma nefiind altceva decat resturi ale unei foste culmi montane calcaroase, puternic erodata.

Cetatea Alba Carolina

  E nevoie doar de cateva ore petrecute la Alba Iulia pentru a-ti arata tie si a le demonstra si tuturor celor care te insotesc, ca intoarcerea in timp este posibila. Nu un timp psihologic, unul imaginar, nici chiar timpul fizic, clasic, stiut, despre care vorbeau savantii, ci un timp al regasirii de sine intr-un loc in care istoria a avut curajul sa renasca si sa traiasca din nou, la prezent: Cetatea Alba Carolina. Fie ca a trecut odata cu legiunile romane prin Apulum, mai apoi prin vechiul burg Balgrad si pana la Alba Iulia zilelor noastre, calatorul, oricat de grabit, nu a incetat sa fie fascinat de Cetate. De ceea ce a vazut din afara ei, de zidurile parca de netrecut, dar mai ales de ceea ce a descoperit odata intrat pe poarta Cetatii: oameni extraordinari si locuri desprinse parca din alta lume, in care fiecare piatra respira in ritmul celor mai bine de doua mii de ani si fiecare treapta urcata sau coborata, fiecare tunel strabatut, te conving cu fiecare secunda in plus petrecuta aici, ca in Alba Iulia, cealalta capitala.